Menopauze

De menopauze is de tijd in het leven van een vrouw waarin haar menstruatie stopt. Het gebeurt meestal op natuurlijke wijze, meestal na de leeftijd van 45 jaar. De menopauze gebeurt omdat de eierstokken van de vrouw stoppen met de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron.

De menopauze is een natuurlijk biologisch proces. Maar de fysieke symptomen, zoals opvliegers, en emotionele symptomen van de menopauze kunnen uw slaap verstoren, uw energie verlagen of uw emotionele gezondheid beïnvloeden. Er zijn veel effectieve behandelingen beschikbaar, van aanpassingen van de levensstijl tot hormoontherapie.

Symptomen

In de maanden of jaren voorafgaand aan de menopauze (perimenopauze) kunt u deze tekenen en symptomen ervaren:

  • Onregelmatige periodes
  • Vaginale droogte
  • Opvliegers
  • Koelt
  • Nachtelijk zweten
  • Slaapproblemen
  • Stemmingsveranderingen
  • Gewichtstoename en vertraagde stofwisseling
  • Dunner wordend haar en droge huid
  • Verlies van de volheid van de borst

De symptomen, waaronder veranderingen in de menstruatie, zijn voor elke vrouw anders. Waarschijnlijk zult u enige onregelmatigheid in uw menstruatie ervaren voordat deze eindigt.

Het overslaan van de menstruatie tijdens de perimenopauze komt vaak voor en wordt verwacht. Vaak slaan de menstruatieperiodes een maand over en komen ze terug, of slaan ze enkele maanden over en beginnen dan weer met maandelijkse cycli voor een paar maanden. Menstruatieperiodes komen ook vaak voor bij kortere cycli, zodat ze dichter bij elkaar liggen. Ondanks onregelmatige menstruaties is een zwangerschap mogelijk. Als u een menstruatie hebt overgeslagen maar niet zeker weet of u de overgang naar de menopauze bent begonnen, overweeg dan een zwangerschapstest.

Wanneer naar een dokter

Houd uw arts regelmatig in de gaten voor preventieve gezondheidszorg en eventuele medische zorgen. Ga door met het maken van deze afspraken tijdens en na de menopauze.

Preventieve gezondheidszorg naarmate u ouder wordt, kan aanbevolen gezondheidsonderzoeken omvatten, zoals colonoscopie, mammografie en triglyceridenonderzoek. Uw arts kan ook andere tests en onderzoeken aanbevelen, waaronder schildklieronderzoek als dit wordt voorgesteld door uw geschiedenis, en borst- en bekkenonderzoek.

Vraag altijd medisch advies als u na de menopauze bloedingen uit uw vagina heeft.

Oorzaken

De menopauze kan het gevolg zijn van:

  • Natuurlijke achteruitgang van de voortplantingshormonen. Als u uw late jaren ’30 nadert, beginnen uw eierstokken minder oestrogeen en progesteron te maken – de hormonen die de menstruatie reguleren – en daalt uw vruchtbaarheid. In de veertig kan je menstruatieperiode langer of korter, zwaarder of lichter en meer of minder frequent worden, totdat je eierstokken uiteindelijk – gemiddeld op 51-jarige leeftijd – geen eicellen meer produceren en je geen menstruatie meer hebt.
  • Hysterectomie. Een hysterectomie die je baarmoeder verwijdert, maar niet je eierstokken, veroorzaakt meestal geen onmiddellijke menopauze. Hoewel je geen menstruatie meer hebt, laten je eierstokken nog steeds eitjes los en produceren ze oestrogeen en progesteron. Maar chirurgie die zowel uw baarmoeder als uw eierstokken verwijdert (totale hysterectomie en bilaterale oophorectomie) veroorzaakt wel een onmiddellijke menopauze. Uw menstruatie stopt onmiddellijk, en u hebt waarschijnlijk opvliegers en andere tekenen en symptomen van de menopauze, die ernstig kunnen zijn, omdat deze hormonale veranderingen abrupt optreden in plaats van over meerdere jaren.
  • Chemotherapie en bestralingstherapie. Deze kankertherapieën kunnen de menopauze induceren en symptomen veroorzaken zoals opvliegers tijdens of kort na het verloop van de behandeling. De stopzetting van de menstruatie (en de vruchtbaarheid) is niet altijd blijvend na de chemotherapie, zodat geboortebeperkende maatregelen nog steeds gewenst kunnen zijn.
  • Primaire eierstokinsufficiëntie. Ongeveer 1 procent van de vrouwen heeft last van de menopauze voor de leeftijd van 40 jaar (vroegtijdige menopauze). De menopauze kan het gevolg zijn van primaire eierstokinsufficiëntie – wanneer uw eierstokken geen normale hoeveelheid voortplantingshormonen produceren – als gevolg van genetische factoren of een auto-immuunziekte. Maar vaak kan er geen oorzaak worden gevonden. Voor deze vrouwen wordt hormoontherapie meestal aanbevolen tot de natuurlijke leeftijd van de menopauze om de hersenen, het hart en de botten te beschermen.

Complicaties

Na de menopauze neemt het risico op bepaalde medische aandoeningen toe. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hart- en bloedvataandoeningen (hart- en vaatziekten). Wanneer uw oestrogeengehalte daalt, neemt uw risico op hart- en vaatziekten toe. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel vrouwen als mannen. Het is dus belangrijk om regelmatig te bewegen, gezond te eten en een normaal gewicht te behouden. Vraag uw arts om advies over hoe u uw hart kunt beschermen, bijvoorbeeld hoe u uw cholesterol of bloeddruk kunt verlagen als deze te hoog is.
  • Osteoporose. Deze aandoening zorgt ervoor dat de botten broos en zwak worden, wat leidt tot een verhoogd risico op breuken. In de eerste jaren na de menopauze kan de botdichtheid in snel tempo afnemen, waardoor het risico op osteoporose toeneemt. Postmenopauzale vrouwen met osteoporose zijn vooral gevoelig voor breuken van de wervelkolom, heupen en polsen.
  • Urine-incontinentie. Als de weefsels van uw vagina en plasbuis elasticiteit verliezen, kan het zijn dat u regelmatig en plotseling een sterke drang krijgt om te plassen, gevolgd door een onvrijwillig verlies van urine (aandrangincontinentie), of het verlies van urine door hoesten, lachen of tillen (stressincontinentie). Mogelijk heeft u vaker urineweginfecties.

Het versterken van de bekkenbodemspieren met Kegel-oefeningen en het gebruik van een plaatselijk vaginaal oestrogeen kan de symptomen van incontinentie helpen verlichten. Hormoontherapie kan ook een effectieve behandelingsoptie zijn voor menopauzale urinewegen en vaginale veranderingen die kunnen resulteren in urine-incontinentie.

Seksuele functie. Vaginale droogheid door verminderde vochtproductie en verlies van elasticiteit kan leiden tot ongemak en lichte bloedingen tijdens de geslachtsgemeenschap. Ook kan een verminderd gevoel uw verlangen naar seksuele activiteit (libido) verminderen.

Vaginale vochtinbrengers en glijmiddelen op waterbasis kunnen helpen. Als een vaginaal glijmiddel niet genoeg is, profiteren veel vrouwen van het gebruik van lokale vaginale oestrogeenbehandeling, beschikbaar als een vaginale crème, tablet of ring.

Gewichtstoename. Veel vrouwen krijgen gewichtstoename tijdens de overgang naar de menopauze en na de menopauze omdat de stofwisseling vertraagt. Het kan zijn dat u minder moet eten en meer moet bewegen, alleen maar om uw huidige gewicht op peil te houden.